EnglishMagyarDeutsch

Hasznos tippek a házi duguláselhárításhoz

Adunk néhány házilag hasznosítható tippet, amikkel el lehet hárítani a dugulást. Ha azonban mégsem menne a házi duguláselhárítás akkor hívjon minket! 24 órán keresztül állunk rendelkezésére.

Mosdó, mosogató, kézmosó duguláselhárítása:

Mosdó, mosogató, kézmosó duguláselhárítása

Próbálja meg szétszedni a szifont és eltávolítani belőle a szennyeződést. Összeszerelésnél ügyeljen a tömítések helyes sorrendjére. Öntsön tisztítószert a lefolyóba és egy éjszakára hagyja hatni. Másnap öntsön rá forró vizet, ez van, hogy megoldja a problémát. Ha nem sikerült, még mindig próbálkozhat más vegyszerekkel, a fent leírt módon. Ha mégsem használ, érdemes kihívni egy duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Mostanság egyre többször tapasztalom duguláselhárítási munkám során, hogy olyan konyhák mosogatói dugulnak el ahol mosogatógép van. Ezekkel a gépekkel ugyan sok vizet tudunk spórolni, előnye, hogy energia takarékos. Hátránya, hogy az edényekről lemosogatott zsír és egyéb szennyeződés sűrű állagban kerül a szennyvízrendszerbe, ott lerakódik, és dugulást okoz.

Hogyan előzhető meg a dugulás ott, ahol mosogatógép van?

Miután végzett a mosogatógép a mosogatással, legalább hetente egyszer a mosogatótálcát töltsük teli forróvízzel és engedjük le. Így kimoshatjuk a tömény zsírt a szennyvíz rendszerből.

Kád, zuhanytálca duguláselhárítása:

Kád, zuhanytálca dugulás elhárítása

Öntsön egy kevés tisztítószert a kád lefolyóba, hagyja hatni egy éjszakát, majd reggel lobogó, forró vizet öntsön rá. A kád túlfolyó nyílását tömítsük el, hogy nagyobb legyen a csőben fellépő nyomás. Ha a probléma nem szűnt meg, próbálkozzon vízsugárral. Csavarozzuk le a zuhanyfejet és forró vízzel öblítse át a lefolyót. A zuhanytálcák normális esetben nincsenek a padlóösszefolyóra kötve, ezért ne is próbálkozzunk szétszerelésével. Ha a probléma továbbra is fennáll, hívjon minket!

Hogyan előzhető meg a fürdőkád lefolyó eldugulása?

Bevált módszer a nagynyomású öblítés. Célszerű a zuhanyrózsa leszerelése után a zuhanycsövet használni erre a célra. Töltsük meg a kádat teljesen, majd a vízsugarat irányítsuk közvetlenül a lefolyóba!

Padlóösszefolyó duguláselhárítása:

Szedjük fel a lefolyó takaró fedelét, távolítsuk el a bűzelzáró kupakot, vagy húzzuk ki a bűzelzáró pipát. A már ismert forróvízsugárral próbáljuk megszüntetni a dugulást. Ha eredménytelen, jöhet a tisztítószer és a forró víz.

WC duguláselhárítás:

Ha valami nagyobb idegen tárgy esett a WC csészébe, és véletlenül le is húzta, hívjon minket, mert a csésze felbontása nehézkes és piszkos munka, sőt a padlóburkolat is feltörhet. Más esetekben használja a wc pumpát, amely hatékonyan segít megszüntetni a dugulást. A pumpa ütemes fel-le mozgatásával próbáljunk meg szívóhatást létrehozni a csőben. A WC dugulásnál nem segít a vegyszer és a forró víz sem. Csak nagy ritkán dugul el magától, legfeljebb az elöregedett vezetékben felgyülemlik a vízkő, ami leszűkíti a csővezetékek keresztmetszetét. Problémát jelent még a kis átmérőjű csövek, és a gyenge vízhozamú takarékos tartályok, mert csak eltüntetik a szennyvizet, de nem mossák el tökéletesen.

Hogyan előzhető meg a WC eldugulása?

Itt a legegyszerűbb megelőzni a problémát. A WC-be soha semmilyen más papírt ne dobjunk, csak és kizárólag WC papírt. A zsebkendőnek, törlő kendőnek, vagy női tisztasági betétnek olyan anyaga van, amely sokkal nehezebben ázik át és bomlik le, mint az erre a célja kialakított WC papír, így hamar dugulást okoz. A lefolyó tisztítószerek itt is hatástalanok, ezért az egyetlen ajánlott módszer a pumpa. Amennyiben valamilyen beesett műanyag tárgy (WC tisztító, illatosító) okozza a dugulást, a pumpa sem lesz elég, ilyenkor mindenképp érdemes szakembert hívni. Más esetben a pumpával vákuumot kialakítva, a pumpát a vízzel teleengedett WC csészében fel-le mozgatva tudjuk megszűntetni a dugulást.

A WC pumpa használata

A WC pumpa használata

Kisebb duguláselhárítás alkalmával hatékony ám igen veszélyes szerszámmal van dolga a mit sem sejtő háziúrnak. Dugulás alkalmával a szennyvíz rendszerünk telített nyomás alatt van! A wc pumpát, ha a wc-be tesszük, lehetőleg ne akarjunk még nagyobb nyomást kezdeményezni hisz ebben az esetben könnyen lehet, hogy a kifröccsenő szennyvíz miatt a ruhánk lesz az áldozat.

Nyomjuk óvatosan a szennyvíz alá a szerszámunkat és határozott húzó mozdulattal húzzuk vissza. Az így elért vákuummal, sokkal nagyobb lesz a siker. Ha ez nem segít, akkor jöhet az óvatos fel le mozdulat ez kb.: 2-3cm es utat jelent mely segítségével hol vákuum, hol nyomás lesz a csövünkben így kimozgathatjuk a beékelődött dolgokat! Így a környezetünk és a ruha is tiszta marad!

Lefolyótisztító szerek keverése

Lefolyótisztító szerek keverése

Vigyázz! Ne halmozzuk az élvezeteket! Vannak olyan dugulás elhárító szerek, melyek egymással reakcióba lépve egyszerűen belekötnek a csatornába. Találkoztam ilyen esettel és csak a bontás segített!

Tehát két különböző vegyszert soha ne keverjünk össze, várjuk egy kicsit.

Kültéri dugulások elhárítása:

Mivel a csővezetékek összefolyói szabadtéren vannak, jobban ki vannak téve a nagyobb, masszívabb szennyeződéseknek. Faágak, gyökérzet,levelek, sóder, belemosódott por, föld és sár dugíthatja el a lefolyót. Dugulást okozhat a nem időben ürített emésztő. Ha a szennyvíz eléri az aknába bemenő csövet, előbb-utóbb dugulás lép fel. Visszafolyik a kommunális szennyvíz, lerakódik a hordalék és torlódást okoz. A kültéri dugulás elhárításnál a spirállal való akadálymentesítés nem mindig hoz sikert. Ilyenkor magasnyomású (220 bar) csatornatisztító berendezéssel mossuk át a csöveket, amely nagy sikerrel elhárítja a problémát.

Figyelem! a házilagos duguláselhárítás veszélyei:

Bizonyos vegyszerek keverése mérgező gázokat szabadíthat fel, ezért soha ne használjon többfajta különböző összetételű vegyszert. Mérges gázok szabadulhatnak fel, és nem erősítik egymás hatását, hanem nagyobb dugulást okoznak.

Hatékonyak-e a lefolyótisztító szerek?

Alapvetően ellenzem a használatát! Amit az képes eltüntetni, azt mi magunk is kiszedhetjük, egy alapos szifontisztítással. Mosdó és mosogató szifont szedjük darabokra, az elemeket mossuk el, majd gondosan szereljük össze! Érdemes akkor alkalmazni, ami után biztosan huzamosabb ideig nem használjuk az eldugult eszközt (például este, ha éjszaka nem használjuk) Sose használjunk többféle lefolyó tisztítót, mert a különböző vegyszerek akár fokozhatják is a dugulás mértékét Vegyszeres tisztítás után fokozottan ügyeljünk a helyiség megfelelő szellőztetésére.

Lefolyótisztító természetes anyagokból

Természetes alapanyagokból is keverhetünk hatásos duguláselhárító elegyet. Sütőpor és ecet keverékéből hatékony duguláselhárító szert keverhetünk, aminek forró vízzel növelhetjük a hatékonyságát!


Címkék: , ,