Dugulás kialakulása

Javarészt senki sem szívesen gondolkodik el azon, mi történik, amikor egy csatorna, lefolyó, wc nem akar lefolyni. A dugulás és a vele járó kényelmetlenségek akkor is megtörténnek, ha nem akarunk vele foglalkozni és nem is gondolunk rá.

A dugulás általában egy hosszabb folyamat következménye, aminek megvannak az előzményei és a jelei is csak nem mindig vesszük észre. A lefolyórendszer kiépítésekor egy természetes lejtést kell adni a csatornarendszernek, ami nem lehet sem nagyon lejtős, sem túl sík, ugyanis mindkét esetben az történik, hogy a szennyvíz lefolyik, a szilárd szerves vagy szervetlen anyagok pedig ottmaradnak a rendszeren belül, jó esetben csak a következő használatig, ami bizonyos esetekben lehet akár 1-2 nap és addigra javarészt odatapad a felületre, így a következő használat esetén máris van egy alapos dugulást előidéző kezdemény, ami generálja a dugulást.

Ha mindenki a lehető legjobban vigyáz a saját csatornájára akkor is eldugul. És hogy miért? Elárulom most Önöknek!

Dugulás a konyhában

Dugulás a konyhában

Mosogatáskor a mosogatóvízzel együtt szerves ételmaradékok, rosszabb esetben nyers zöldségdarabok, zsíros húscafrangok is lefutnak a csatornába. Ami egymagában még nem okozna komolyabb problémát. A komoly problémát az okozza, hogy a mosogatáshoz olyan agyonreklámozott, mosogatószereket használunk, amik nem jó zsíroldó képességűek, nincs semmi fertőtlenítő hatásuk, viszont a lehető legjobban habzanak. Nos, a mosogatószerek esetében ez a legrosszabb választásunk, amit csak választhatunk.

A jól habzó, de kis zsíroldó képességű mosogatószerek miatt a mosogatóból leengedett trutyi, egy laza párnát fog képezni a lefolyórendszerben, amibe a különböző zöldség- és ételmaradékok simán beleágyazódnak, és elkezdődik a csatornarendszer, vagy lefolyórendszer keresztmetszetének szűkülése. Ez addig fog történni, amíg egyszer csak a lefolyó nem akar lefolyni.

Dugulás a fürdőszobában

Dugulás a fürdőszobában

Fürdés, hajmosás, mosás. Tisztálkodnunk, ruhát mosni, kis és nagy dolgainkat elvégezni szükséges, hisz ki akar ápolatlan, büdös lenni? Csak ismét nem mindegy mit mivel teszünk meg.

Nagyon fontos, hogy a mosógépbe lehetőség szerint folyékony, csökkentett habzású mosószert tegyünk. Sajnos tudnunk kell, hogy a por alakú mosószerekben nagyon sok az a töltelékanyag, ami a súlyát gyarapítja a terméknek, viszont magához a mosáshoz szinte semmi köze sincs. Leszögezhetjük, erre csak azért van szükség, hogy a terméket a lehető legjobban el lehessen adni nekünk. Viszont ez a töltelékanyag, amit mi nem is látunk, vízben nehezebben oldódik és a csatornarendszerben gyorsan ki is válik, lerakódik és elkezdődik a csatornarendszer szűkülése.

A következő lökést a duguláshoz általában mi férfiak adjuk a borotválkozásunkkal. Hihetetlennek tűnik ugye? Pedig higgyük el, nagy szerepet játszunk ebben. Az történik ugyanis, hogy a szakállunk egy rövid, de erős szőrszál, ami a lefolyórendszer belső falára feltapadt, zsíros, lágy rétegbe szabályosan belefúródik, és mint egy apró sündisznó úgy várja, hogy jöjjenek a hosszabb szőrszálak, vagy hajszálak, amik aztán simán megakadnak a rendszerben, és elindul a szűkület kialakulása. Ehhez még hozzátesszük a csodálatos, kellemes illatú és természetesen erősen habzó fürdőhabjainkat és tényleg máris ott van egy jó kis dugulás alap.

Dugulás a WC-ben

Dugulás a WC-ben

A legtöbb dugulást a spórolás okozza. A víztakarékos WC-tartályok egy öblítésre körülbelül annyi vizet szánnak, hogy a WC-csésze tartalma éppen csak eltűnjön a szem elől, de hogy utána mi történik vele, arra nem gondoltak tervezőik. Ahhoz, hogy az öblítés valóban átmossa a rendszert, legalább hét-kilenc liter vízre, vagyis a takarékos megoldás háromszorosára volna szükség.

Milyen gyakran van szükség duguláselhárításra?

Egy átlagos háztartásban ritkán van csak szükség a fürdőszobai lefolyók, csatornák tisztítására, ellentétben a konyhaiakkal, melyekhez általában két-három évenként szükséges duguláselhárítót hívni. Azért mosogatunk meleg vízzel, mert az oldja a zsírt. De ahogy a meleg víz kihűl, elveszti oldóképességét, és a zsiradék kirakódik a cső falára. Először átspirálozzuk, fúrunk egy lyukat a szennyeződésbe, és ha szükséges, utána az egészet magas nyomású mosóval kitisztítjuk, de ezt a megoldást inkább csak nagy átmérőjű, ipari rendszerek esetén alkalmazzuk.

Éjjel-nappal hívható telefonszámunk:
(+36)20/318-1614


Címkék: , , ,