Duguláselhárítás hétvégén és ünnepnapon is!

A lefolyók, vízvezetékek, WC-k dugulása soha nem a legjobbkor jön.

lefolyó

A leégés vagy gázrobbanás után talán a szennyvízelöntés az otthonokat fenyegető legrémisztőbb csapás. Ha a lakásban dugul el a szennyvízhálózat – ami ebben a vonatkozásban nem csak wc, de a mosdó, mosogató, központi összefolyó rendszerét is jelenti – bűz, felpergő parketta, elváló tapéta, kiszáríthatatlan padlószőnyeg a következmény. Ha meg a felettünk lévő lakásban van a dugulás, a csillárból is szennyvíz csöpöghet, a plafonon, a falakon nonfiguratív “alkotások” jelennek meg, a tapéta lefoszlik stb., stb.

A duguláselhárítás sok esetben nem a legegyszerűbb feladat az épületgépészeti munkák közül. A dugulások megszüntetésére alapvetően három duguláselhárítási megoldás létezik.

Bontás nélküli tisztítás (duguláselhárítás) esetén megkülönböztetünk 1. vízsugaras duguláselhárítás 2. spirálos duguláselhárítási megoldásokat, melyek hatékony megoldásként szerepelhetnek. Mindkét duguláselhárítási megoldásban fenn áll a károkozás veszélye.

Bontás:3. a cső bontása és cseréje lehet. Ez akkor használatos, mikor az első két duguláselhárítási mód már nem elég hatékony, és a folyamatos javítások költsége oly mértékben megnő, hogy inkább megéri az adott szakaszt kicserélni, mint a fenntartást folyamatos tisztítással megoldani.

Kültéri vagy beltéri dugulás

A dugulás jellegét tekintve döntő lehet, hogy az adott szakasz bel-, vagy kültéren helyezkedik el. Lakáson belül nagyrészt zsírlerakódással és egyéb dugulással számolhatunk, míg kültéri csatornák esetében nem ritka a gyökérbenövés.

A beltéri szennyvízvezetékek építésekor mindig figyelmet kell fordítani a vezetékek megfelelő ejtésére. A vezeték ejtésének elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy a szennyvíz gond nélkül folyhasson, ugyanakkor nem árt, ha a vezeték csendes is. Egy nagy ejtésű szennyvízvezeték igen hangos tud lenni. A szennyvíz sebessége nem lesz elegendő a túl kicsi lejtéstől, emiatt kiülepszik a hordalék, ami a cső falán megtapadva dugulást okozhat.

Dugulás elhárítása vízzel

Nagynyomású csotisztító

A zsír- és iszaplerakódásokat könnyedén meg lehet szüntetni megfelelő víznyomású és vízhozamú tisztítógéppel. Ez a fajta gép még nem egy nagy eszköz, akár lakáson belül is lehet alkalmazni, de igen fontos szerepet szolgál a duguláselhárítás területén. Nem árt tudni, hogy ezek a vízsugaras duguláselhárító készülékek képesek meleg vízzel, mosólúggal is tisztítani a vezetékeket, szilárd szennyeződéssel azonban nem igen tudnak elbánni.

Duguláselhárítás spirállal

Ezekre a tömörebb dugulásokra inkább a spirállal működő gépek használata javasolt, mivel a cserélhető fejek különböző dugulásokra specializáltak, így mindig a legmegfelelőbb szerszámot választhatja a duguláselhárító.

A duguláselhárító spirál maga háromféle lehet:

  • normál szekcionált
    • A normál szekcionált duguláselhárító spirál egy egyszerű, rugóacélból készült spirál. Ezek toldhatók, összeszerelhetőek gyakorlatilag bármilyen hosszúságig. A hosszt csak a spirált hajtó gép ereje és a duguláselhárító ügyessége duguláselhárító korlátozza.
  • erősített szekcionált (esetleg élezett duguláselhárító spirállal)
    • Az erősített spirál egy belső erősítésű kivitel. Funkciója, hogy a duguláselhárító spirálon belül elhelyezkedő műanyag vagy acélsodrony szál erősíti a spirált, hogy jobb irányú forgatáskor az ráfeszül erre a szálra, így rendkívül merevvé válik. Ez a belső erősítésű kivitel fellelhető még élezett spirállal is, amely lényege, hogy forgás közben a spirál is tisztítja a csövet.
  • dobspirál normál és erősített
    • A dobspirál egy szálban készült spirál, mely nem toldható, ezeket a meghajtó gépek egy dobbal együtt forgatják, és a fej mozgásával hárítják el a dugulást.

Előfordul azonban, hogy a spirálok bent maradnak, vagy beszakadnak egy vezetékben. Ennek oka lehet spirál szakadás, törés, esetleg hibás csatlakoztatás. A spirálokat ilyenkor nehéz eltávolítani, ám található olyan speciális tisztítófej, mely a csőben ragadt spirál kiszedésére van kifejlesztve. Falbontás előtt mindenképp érdemes előbb egy ilyen szerszámmal megpróbálni az eltávolítást.

Hogyan tisztítanak spirállal (csőgörénnyel)?

Lefolyó tisztítása spirállal (csőgörénnyel)

A spirálos duguláselhárításhoz többnyire fel kell szedni a WC-csészét, és a cementbe ültetett porcelán ritkán enged egy darabban a beavatkozásnak, vagyis marad még munka a kőműveseknek és a vízvezeték-szerelőknek is a dugulás megszüntetése után. – A háztartásokban található, átlagosan 32 és 160 mm közötti átmérőjű csatornák tisztításához többféle spirál szükséges.

Tapasztalataink szerint a klasszikus csőgörényes “szaki” felszerelése általában egyetlen spirál, ami persze majdnem mindenhez jó, bár a szélesebb átmérőjű csatornáknál kevésnek bizonyul, a keskenyebbeket pedig könnyen széttörheti.

Hogyan válasszak duguláselhárító szakembert?

A duguláselhárítás nem önálló szakma, ám szakszerű műveléséhez nem mindig elég a “csőgörényes” gyakorlat. A szolgáltatást négy-ötezer forintért kínáló “mesteremberek” többségének nincs semmiféle szakképesítése. Magyarországon a rendszerváltás óta lehet hozzájutni azokhoz az egyszerűbb gépekhez, amelyekkel hatékonyan lehet tisztítani a csatornarendszereket.

A duguláselhárítás két fő eszköze a csővezeték falát tisztító fémspirál, ismertebb nevén csőgörény, és a szivattyúval hajtott, magas nyomású vízzel tisztító tömlő. A duguláselhárító szakember azonban könnyen ütközhet olyan problémába, amelynek a megoldásához (de akár a feltárásához is) az említetteknél lényegesen modernebb műszerekre, és persze a működtetésükön túl bővebb szakismeretre is szüksége volna.

Éjjel-nappal hívható telefonszámunk:
(+36)20/318-1614


Címkék: , , ,