Érdekességek

A csatornarendszerek dugulásának jelentős részét a figyelmetlenség, sokszor a butaság okozza. Gyakran olyan tárgyaktól akarnak a vezetékeken keresztül megszabadulni, amelynek egyenes következménye, hogy szakembert kelljen hívni.

Miért dugul el a csatorna vagy a lefolyó?

Sok háztartásban nemcsak a macskaalom, a homok, de néha bizony az építési törmelék is a WC-ben végzi. Sőt van, amikor éppen a duguláselhárító szerek okozzák a problémát, legalábbis ha nem a leírásnak megfelelően, bő, forró vízzel öblítik le azokat. Rengeteg munkát adnak a duguláselhárítóknak a WC-csészébe akasztható illatosítók is. Ha a tulajdonosok a wc-be ejtik azokat, egy héten belül garantált a dugulás. Nemegyszer “mentenek” lestrapált felmosórongyot a szakemberek a vécéből, a tamponok okozta mindennapos dugulásokról nem is beszélve. Harmadára csökkennének a dugulások, ha rendeltetésszerűen használnák a lefolyókat és a csatornákat.

Hogyan szüntették meg a dugulást régen?

Hogyan szüntették meg a dugulást régen?

Régen állítólag az eldugult vezetékekbe patkányt eresztettek, majd a csövet lezárták, így csak egy útja maradt a patkánynak előre. Állítólag sokszor sikerült magát a duguláson átrágnia, így a lefolyó is kitisztult és ő is megmenekült. Manapság, a duguláselhárítás során inkább korszerű gépeket alkalmaznak a mesterek.

Mi az a csőgörény?

A csőgörény egy hengeres, a felületén lapos csatornákkal rendelkező eszköz, amit a folyadékáram hajt a csőben. A csőgörényt úgy tervezték meg, hogy elősegítse a lefolyóban vagy csatornában lévő lerakódások eltávolítását. Indítóból indul el a csővezetékbe, majd egy fogadó fogadja. Amikor a csőgörény szennyvíz nyomócsövön halad át, kitakarítja a lerakódásokat, mint pl. homokot, iszapot és egyéb, a csőben lévő szennyeződést. Az ilyen szennyeződés súrlódási veszteséget okoz, és idővel teljesen eltömítheti a szivattyút. A szennyeződés eltávolítása segít megelőzni a H2S gázok kialakulását a csövekben történő üledékesedés miatt. Nyomóvezeték-rendszer tervezésekor fontos a csőgörény indító helyének megfelelő kiválasztása, különösen akkor, amikor a cső átmérője változik.

Milyen gépekkel hárítják el a dugulást?

Első kategória a szekcionált spirálos gépek, melyekbe a spirált külön kell betolni, toldani a megfelelő hosszig. Ezen gépeknél nincs automatikus előtolás. A gépből kilógó spirál egy bevezető csőben foglal helyet, a toldásokat külön lehet csatlakoztatni a spirálra munka közben. Fordulatszámuk általában 400-600 1/min. A spirálátmérők 16, 22, 32 mm. A kuplungmegoldás lehet két és hárompofás. A kétpofás megoldás viszonylag zajos, bizonytalanabb megfogást eredményez, míg a hárompofás kuplung egy csendesebb, kiegyensúlyozottabb járást tesz lehetővé. Általában egy gép több méretet tud kezelni. Jelenleg a piacon egy gép található, mely mindhárom spirálméretet képes kezelni.

A második kategória a dobbal működő kompakt gépek. A készülékek gyárilag fel vannak szerelve spiráldobbal és fejekkel. A spirál általában nem toldható, 7-30 m hossz között választhatók a méretek. A spirálátmérő 8-20 mm-ig terjed.


Címkék: , , ,