Kamerás csatornavizsgálat, csatornakamerázás

Ma már a csatornákat, csővezetékeket belülről is meg lehet vizsgálni. Ezáltal pontos képet kapunk a hálózat műszaki állapotáról, ami nagyban hozzásegít bennünket annak meghatározásához, hogy milyen hosszú is lesz a csatornánk élettartama.

A kamerás cső és csatornavizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan és akár 10cm pontossággal azonosítani tudjuk a cső sérülésének, törésének helyét mielőtt felesleges földmunkát végeznénk.

Mire jó a kamerás cső és csatornavizsgálat vagyis a csatornakamerázás?

A kamerás csővizsgáló szeme, Kamerás csatornavizsgálat

  • rejtett és szabad szemmel nem látható sérülések feltérképezésére
  • csatorna kivitelezési hibák meghatározására
  • visszatérő dugulások okának megállapítására
  • a duguláselhárítása utáni ellenőrzésre (ami kizárhatja a későbbi reklamáció jogosságát azzal összefüggésben, hogy miért dugult el újra a csatorna akár egy hét múlva)

A kamerás cső és csatornavizsgálat azt is megmutatja nekünk, hogy a csatornánk épp a kellő lejtéssel rendelkezik-e! Az se jó, ha túlságosan lejt, hisz a víz leszalad, a hordalék pedig a csőben marad. Ha nem lejt eléggé, akkor a hordalék lerakódik a csővezeték falára, és a víz leszivárog.

Nem egy esetben találkozunk kamerás cső és csatornavizsgálat közben olyan jelenséggel, hogy a vezetéknek hasa van. Ez annyit jelent, hogy a két csatornavég jól van elhelyezve, de a közepe, ami a föld alatt van, akár egy fagyökér vagy egy földmozgás következtében megnyomódik, (valamilyen, de sajnos rossz irányba), így egy vízzsákot hoz létre, és ebben a vízzsákban jön létre az állandó dugulás.

Milyen csöveknél, csatornahálózatban lehet alkalmazni a kamerás csővizsgálat módszerét?

Ma már a kamerás cső és csatornavizsgálat olyan magas szinten áll, hogy akár 20 mm átmérő alatti csővezetékeket is tudunk vizsgálni, de akár 1000 mm átmérő feletti csatorna, illetve csőszakasz is vizsgálható. A vizsgálat színes monitoron élvezhető.

A kamerás cső és csatornavizsgálat nem válogat, vizsgálhatunk fém, műanyag, eternit, geberit, gránit, betoncsövet is, de bármilyen anyagú csővezeték vizsgálható.

Vizsgálhatunk akár ivóvíz vezetéket, ha a szükség megkívánja, és úgy érezzük, hogy talán az miatt vizesedik a házunk fala, bár a legtöbb esetben szigetelési probléma okozza a gondokat.

Hogyan működik a csővizsgálat?

Száloptikás készülékkel, akár önjáró berendezéssel. A vizsgálatról videofelvétel is készíthető, ami a kivitelezési reklamációnál, szennyvíz és esőcsatorna beszakadásoknál szakvélemény készítéséhez is felhasználható.

A kamerás cső és csatornavizsgálat előtt megszüntetjük a dugulást. Ezt a műveletet javarészt a nagynyomású meleg vizes csatorna duguláselhárító gépünkkel végezzük a tiszta cső és a jobb vizsgálhatóság érdekében. Miután megfelelően kitisztítottuk a vizsgálni kívánt csőszakaszt, kezdődhet a kamerás cső és csatornavizsgálat.

Az egyik kolléga a kamerát tolja óvatosan előre, míg a másik gondosan ellenőrzi a monitort, közben kutatva az esetleges apróbb hibákat. Igény esetén a felvétel meg is örökíthető későbbi kielemzés céljából.

A kamerás cső és csatornavizsgálat előnyei

1. A kamerás cső és csatornavizsgálat megmutatja a csatorna, vagy az épp vizsgálni kívánt cső belsejét, amit egy kis monitoron szemmel követhetünk, és szükség esetén a felvételt rögzíteni is tudjuk az esetleges későbbi kielemzéshez.

2. Kamerás csővizsgálat fontos! Az ingatlanok szennyvíz elöntését, dugulását a legtöbb esetben szabálytalan bekötés, rossz illesztés, egy befordult gumigyűrű, vagy épp visszaáramlást megakadályozó visszacsapó szelep hiánya okozza. Duguláshoz vezet a csatornahálózat élöregedése, de az elzsírosodása is.

3. Természetesen a csővezetékek nagy részénél nem az egész csőszakaszt kell kiásni és javítani, csak a sérült szakaszt! De hol is lehet az a sérült vezetékszakasz? Erre a kérdésre ad választ a kamerás cső és csatorna vizsgálat.

4. A kamerás cső és csatornavizsgálat csökkenti a hibaelhárítással járó kockázatokat és minimalizálja a ház lakóinak költségét. A kamerás cső és csatorna vizsgálatánál a sok éves tapasztalat és az alaposság lehetővé teszi, hogy pontosan a sérülés vagy épp a keresett közeg közelében kelljen csak bontást végezni. A rejtett csőrepedés, rossz illesztés vagy sérülés sok kárt és bosszúságot tud okozni anélkül, hogy az látható lenne.

Rejtett csőhibák, repedések kiderítésére alkalmas a kamerás vizsgálat?

Igen, a kamerás cső és csatornavizsgálat a lehető legkisebb repedéseket, sérüléseket is kimutathatja. A színes kamera és a színes monitor sokat segít a csővizsgálat elemzése közben, hisz nem mindegy, hogy egy hajszál vagy egy repedés van a csatorna falán, amit éppen vizsgálunk. Egy tapasztalt és sok mindent megélt szakember ezt könnyen megállapítja.


Címkék: , ,